VF har gått igenom inbrottsstatistiken i Värmland månad för månad under de senaste tio åren. Under åtta av de tio åren har antalet bostadsinbrott varit fler under den mörka delen av året, även om tendensen är att skillnaderna utjämnats något under senare år.

– Man kan ju bara spekulera i orsaken till det men hösten är ju mörk och regnig, säger Stefan Wickberg vid Värmlandspolisen som granskat inbrottsanmälningarna.

Just oktober och november är särskilt populära bland inbrottstjuvarna uppger Wickberg, även om det varierar lite från år till år.

– Men sett över tid så är det så. Snön har ju sällan kommit i oktober och november och tjuvar är känsliga för att sätta avtryck i snön, det har vi märkt. Det har hänt både en och annan gång att vi klarat upp inbrott med hjälp av fotavtryck.

Så sent som i torsdags utsattes en villa i Västra Skyberg väster om Arvika för inbrott. Tidigare i veckan drabbades två bostäder i Sunnetrakten då villaägarna var på jobbet. Men tjuvarna drar sig inte för att slå till när ägarna sover även om det är ovanligt. Det drabbade flera villaägare i Karlstad för några veckor sedan.

Stefan Wickberg träffar många av de drabbade i tjänsten som målsägandekontakt vid Värmlandspolisen. Reaktionerna på inbrotten skiljer sig från person till person.

– En del drabbas så hårt att det påverkar hela deras liv och de känner att de aldrig riktigt får sin trygghet tillbaka medan andra inte verkar påverkade alls av det som hänt.

Under de senaste 15 åren har antalet bostadsinbrott i Värmland ökat med 45 procent och förra året anmäldes 544 bostadsinbrott.

– Samtidigt har vi en bild av att andra typer av stölder inte ökat och att några typer till och med minskat.

• Varför ökar då bostadsinbrotten?

– Det är bara att konstatera när man läser anmälningarna att inbrotten går fort samtidigt som tjuvarna hinner få med sig relativt stora värden.

Oftast stjäls det som är lätt att ta med sig och omsätta som guld, kontanter och mobiltelefoner.

Som värst var det under vintern 2013/2014 då flera stöldvågor svepte över Värmland. Läget var så allvarligt att polisen inrättade en särskild samordningsgrupp för att få fast tjuvarna.

Så vad kan man då göra för att minska risken för att utsättas för inbrott? Förutom larm och säkra lås rekommenderar Stefan Wickberg grannsamverkan.