Nu efterlyser Johan Åkerlund, biträdande chef vid boendet Nygård i Ekshärad, att Migrationsverket, Värmlandstrafik och länets asylboenden tillsammans försöker hitta en lösning.

Rådoms- och Sörmarksbor har reagerat på att flyktingar vid asylboendet Millmark center i Sörmark setts gående på väg till Torsby 15 kilometer bort. Att åka med Värmlandstrafiks buss är vanligtvis inget alternativ på grund av kostnaden på 48 kronor per enkelresa. Samma problem finns vid boendet Paradiset i Geijersholm i grannkommunen Hagfors. Där är dock inte avståndet in till tätorten mer än cirka fem kilometer.

– Bussbiljetter är en stor utgift för de asylsökande, säger Johan Åkerlund.

Flyktingarnas dagersättning ska räcka till mat (på boenden med självhushåll), hygienartiklar, telefonkort och resor.

– I de fall vi har boenden med självhushåll som ligger långt från närmaste butik kan de asylsökande få beviljat bussbiljett till en inköpsresa i veckan, säger Lotta Anderberg, Migrationsverkets enhetschef.

Hon tillägger:

– De regler som gäller för resorna är beslutade av riksdag och regering.

På Millmark center fanns under måndagen 58 asylsökande.

– Andra dagen vi var här gick vi till Torsby. Vi gick i fem timmar innan vi kom fram, berättar Atifi från Afghanistan.

Hon och de andra är såpass nyanlända att de ännu inte känner till att boendets ägare Erik Jonsson och hans medarbetare skjutsar boende till Torsby.

– Vi har en minibuss och kör när de behöver åka. Vi kan ta med nio personer och vi kör två-tre gånger dagligen, berättar Jonsson.

För de asylsökande vid bland annat Nygård och Wermlandia i Ekshärad, där mat ingår, är problemet inte inköpsresor utan resorna till Migrationsverkets kontor i Hagfors. De får själva betala bussbiljetten men om deras frågor har med asylprocessen att göra får de resekostnaden betald.

– Dessvärre är det många asylsökande och ibland hinner en del inte fram i kön och då får de inte busspengarna återbetalade, säger Johan Åkerlund som önskar att det gick att hitta ett bättre och enklare upplägg för resorna.

– Även Värmlandstrafik har synpunkter. För dem är det ett problem när det står ett antal asylsökande vid en hållplats och flera inte kan betala biljetten. Då blir det diskussioner med föraren och förseningar i trafiken. Ett sätt är att ha ett system där resorna registreras och Migrationsverket betalar Värmlandstrafik i efterhand.