Redan i somras flaggades det från oppositionen i landstinget om att ekonomin höll på att gå rakt åt pipsvängen. Budgetförhandlingarna i juli blev stormiga och först efter återremittering och votering kunde budgeten antas.

Nu visar det sig att det fanns fog för oron. Landstinget har hittills i år gått över 80 miljoner kronor sämre än den budget som satts. Sämst går hälso- och sjukvården i allmänhet – som har gått över 280 miljoner sämre än budget – och den division som heter medicinska specialiteter i synnerhet. I det senare fallet handlar det om ett tapp jämfört med budgeten på över 130 miljoner kronor bara under det första halvåret.

Den stora boven i dramat är personalkostnaderna.

– Så är det. Det är framförallt när det gäller lönekostnader och läkemedel som vi har problem, konstaterar landstingsrådet Fredrik Larsson (M).

Kostnaderna för såväl den inhyrda som den egna personalen håller på att gräva ett enormt hål i landstingets kassakista. Kostnadsökningarna på personalsidan låg redan efter fem månader på hela 5,6 procent, vilket innebär att personalen kostat drygt 200 miljoner kronor mer än vad man hade förväntat sig.

Även här är det de medicinska specialiteterna som sticker ut, med en kostnadsökning på hela 10,8 procent.

– Det handlar om personalkostnaderna på sjukhusen och vårdavdelningarna, bland annat på akuten, där vi har en kostnadsutveckling som inte är hållbar, säger Fredrik Larsson.

Frågan nu är vilka åtgärder landstinget kommer att behöva vidta för att förhindra det ekonomiska raset. Under dagens sammanträde i landstingsstyrelsen är det en av de självklara huvudpunkterna.

– Då kommer våra tjänstemän att presentera ännu fler åtgärder som behöver vidtas för att vi ska få ekonomin att gå ihop. Det har redan gjorts en hel del, men att det behöver göras mer står helt klart, säger Fredrik Larsson.

• Vilken typ av åtgärder kan det röra sig om?

– Det handlar framförallt om ännu mer restriktioner när det gäller att anställa folk.

• Klarar ni av det då, med tanke på att det ständigt kommer rapporter om att det är underbemannat på många håll inom landstinget?

– Det är riktigt, men det ser olika ut på olika avdelningar och vi måste kanske bli ännu bättre på att ha rätt anställda på rätt ställen. Det kan bli tufft, men det här är någonting som måste åtgärdas. Vi kan inte hålla på såhär, det klarar vi inte i längden