• När?

Den 1 oktober blir nya 20-, 50-, 200- och 1 000-kronorssedlar giltiga. De nuvarande 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna fortsätter att gälla till sista juni nästa år.

Den 1 oktober nästa år blir nya 100- och 500-kronorssedlar giltiga. Samtidigt införs nya mynt i valörerna 1, 2 och 5 kronor. Den nuvarande 10-kronan berörs inte alls. De nuvarande 100- och 500-kronorssedlarna och de nuvarande mynten (utom 10-kronan) blir ogiltiga sista juni 2017.

• Hur?

De nya sedlarna börjar distribueras från Riksbanken den 1 oktober. De dyker sedan upp successivt i banker och butiker under dagarna därefter beroende på hur snabbt just den banken eller den butiken omsätter sina sedlar. Bankomat AB kommer att testa den nya 200-kronorssedeln i cirka 80 av sina uttagsautomater på ett 30-tal orter med start 6 oktober. Först nästa år kommer tvåhundringarna att finnas överallt.

• Varför?

Dagens sedlar anses inte vara tillräckligt svåra att förfalska. Mynten är stora, tunga och innehåller nickel som orsakar besvär för nickelallergiker. Minskad vikt i kombination med de nya valörerna 2- och 200-kronor ska göra hela kontanthanteringssystemet effektivare och mer miljövänligt.

• Vad kostar det?

Riksbanken beräknar kostnaden för utbytet av sedlar och mynt till cirka 150 miljoner kronor. Branschorganisationen Svensk Handel beräknar sina medlemmars sammanlagda kostnad till cirka en miljard kronor.

• Hur mycket pengar behövs?

I dag finns cirka 335 miljoner sedlar och 1,9 miljarder mynt till ett sammanlagt värde av knappt 80 miljarder kronor. En stor del av pengarna, särskilt mynten, cirkulerar inte utan har blivit liggande. Hur många nya sedlar och mynt som behövs är därför oklart.

• Hur blir jag av med gamla sedlar och mynt?

Det enklaste sättet att bli av med gamla kontanterna är att handla för dem. Alla sedlar som blivit ogiltiga som betalningsmedel går de att lösa in hos Riksbanken, men det kostar 100 kronor och man måste kunna uppge var pengarna kommer i från.

(TT)