Hälsoundersökningen ingår i Selma-studien som bedrivs vid Karlstads universitet i samarbete med Landstinget i Värmland och en rad nationella och internationella forskargrupper. Meningen med studien är att undersöka om exponeringen för hormonstörande ämnen under graviditeten kan påverka barnets hälsoutveckling.
I Selma-studiens första fas som startade 2007 fick mer än 2 000 gravida kvinnor i Värmland lämna blod- och urinprover som sparades och analyserades. Nu är det dags för en uppföljning och över 2 000 barn kommer att bjudas in för en omfattande hälsoundersökning. Det kommer att ta drygt två år innan alla barnen har undersökts. Hälsoundersökning innefattar barnens känslomässiga utveckling, förmåga till kunskapsinhämtning, könsutveckling, effekter på ämnesomsättning och tillväxt, astma och allergi med mera.
Hälsoundersökningens genomförande har blivit möjlig då man fått ett EU-bidrag inom ramen för ett forskningsprogram.
– Detta innebär att vi nu kan analysera ytterligare ett trettiotal hormonstörande ämnen hos mamman och barnet vilket gör Selma-studien till en av världens största studier inom området, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap och projektledare för Selma-studien i ett pressmeddelande.