– Det här är ett led i polisens nya arbetssätt, att jobba tillsammans med medborgarna, säger kommissarie Peter Åkerström vid polisen i Hagfors.

Merparten av trygghetsarbetet är Peter Åkerström delaktig i. Men det handlar framförallt om samverkan mellan polisen, landstinget, Hagfors kommun och kommunens räddningstjänst, säger han.

– Allt det här sker inom ramen för det vi kallar Trygg i Hagfors.

Satsningen Byvakten handlar om att göra livet besvärligt för kriminella. Upplägget är ett nätverk i kommunen där hundratals personer ingår. 25 av dem är polisens kontaktpersoner. Peter Åkerström berättar att vägnätet inom kommungränserna är ”inrutat” genom nätverket.

– Vi kan skicka ut information till kontaktpersonerna via sms om att vi till exempel söker ett fordon och via nätverket täcks då alla vägar. Vi kommer även att ta hjälp av nätverket när vi exempelvis letar efter en misstänkt förövare.

Något medborgargarde är det dock inte fråga om, betonar Åkerström.

– Iaktta och vidareförmedla men inte ingripa är det som gäller.

Byvakten tillsammans med traditionell grannsamverkan betyder att polisen kommer att ha många som håller lite extra koll på vad som händer i området där de bor.

– Alla de här personerna kan vara våra ögon och öron. Byvakten kommer att vara igång för fullt inom någon vecka, säger Peter Åkerström.

En annan del i trygghetsarbetet är att utveckla grannsamverkan mot brott till att även gälla till exempel olyckshändelser, sjukdomsfall och vattenskador. Drabbas en person i ett grannsamverkansområde av exempelvis hjärtstopp ska det finnas folk i området som kan grunderna i hjärt- lungräddning, HLR.

– Ambulans och räddningstjänst har en god beredskap men i de här fallen handlar det om minuter och hur goda förutsättningarna än är, tar det minst tio minuter innan räddningspersonalen finns på plats. Om då någon först larmar SOS och sedan omedelbart påbörjar HLR ökar möjligheterna för den drabbade att överleva, säger Peter Åkerström.

Förutsättningen för att satsningen ska fungera är att merparten av kommuninvånarna har utbildning i HLR. Och en massutbildning är på gång.

– Även det här kan vara igångsatt inom några veckor. Vi har tagit fram ett utbildningspaket med bland annat väldigt bra instruktionsfilmer som man tar del av via internet. Det granskas nu av expertis inom ambulansverksamheten. Att ta del av den här utbildningen tror jag kan bli en folkrörelse i Hagfors kommun, säger Åkerström och tillägger:

– För att skapa ett bättre samhälle krävs att alla är med. Polisen fixar inte allt.