Sunne ligger stadigt på förstaplatsen i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet och inte heller Hammarö och Karlstad har rubbat sin position från andre respektive tredje plats.

Just den förut nämnda dialogen och återkopplingen kan också vara förklaringen till att Storfors är den som sjunker mest i rankingen.

– Men de har haft flera stora företagsnedläggningar och det skrämmer till tystnad, tror Urban Svanberg.

Tillbaka till vinnarna. Sunnes förstaplats väcker respekt.

– På Hammarö har vi hjälp av Karlstad Business Region men vår placering beror också på att vi satsat mycket på nyföretagande, säger Hammarös kommunalråd Siw Gidlöf (s).

– Jag är särskilt stolt över våra studiecirklar för nyföretagande och att hälften av deltagarna varit kvinnor.

Karlstad har fördelen av att ha ett brett näringsliv men samtidigt nackdelen att vara en stor kommun med många inblandade i besluten.

– Vi arbetar fortsatt med att förbättra dialogen med företagarna, vi har en garanti som säger att man inom tio dagar ska få personlig återkoppling, oftast går det fortare, framhåller Peter Kullgren (kd) näringslivsansvarig.

Kjell-Arne Edwinsson som representerade Karlstads företagare angav önskemål om nästa fråga:

– Kommunerna behöver bli bättre på upphandling, framförallt ett samarbete så att man har samma regelverk i de olika kommunerna.

Sunne då - som vanligt överst och detta trots att man faktiskt bytt regim, från borgerligt till socialdemokratiskt styre.

– Det visar att kommunen lyckats med det systematiska arbetet och med samarbetet, vi drar åt samma håll, hävdade Tobias Eriksson (S) kommunalråd i Sunne.

Frivilliga krafter i Sunne har engagerat sig i flyktingfråga, det gynnar också företagarklimatet.

– Många flyktingar har specialkompetens som inte finns här, det som sinkar oss är att uppehållstillståndet dröjer så länge. Sedan måste vi också satsa på bostäder för att möta efterfrågan, säger Tobias Eriksson.