Idag ringer det in till nytt riksdagsår för de värmländska ledamöterna. Bakom sig har de ett turbulent år med nedröstade budgetar, utlovade och inställda nyval och ett mycket utdraget talmansval.
Mitt i allt detta har värmlänningarna stått i talarstolen i nästan 12 timmar totalt. Mest av alla har Håkan Svenneling, riksdagsrookie för Vänsterpartiet pratat. Han har över tre timmar talartid: mycket har förstås handlat om landsbygdsfrågor, där han är partiets talesperson, men även värnplikt, frihandel och äldreomsorg har han berört. 64 gånger, i 23 ärenden, har han äntrat talarstolen. Och fem gånger har han fått applåder.
Miljöpartiets Stina Bergström är inne på sin andra mandatperiod i riksdagen och som miljöpolitisk talesperson har hon tillbringat nästan tre timmar i talarstolen. Och för det mesta har det handlat om skogsbruk, klimat och biologisk mångfald – men även lite cykelvägar.
Centerpartiets Daniel Bäckström har som försvarspolitisk talesperson förstås mest pratat försvarspolitik, men även lite bredband. Och varg. Vinterns licensjakts vara eller icke vara nådde förstås riksdagen, och Bäckström stod bakom två interpellationer och ett par frågestundsfrågor.
Runar Filper (SD), med en total taltid på 50 minuter, gav sig också in i vargdebatten i samband med Bäckströms interpellation och återkom i ämnet flera gånger under våren. Han drog också sin lans mot gåsleverindustrin och ville ha varningstexter på halal- och kosher-slaktat kött.
Även Christian Holm Barenfeld (M) har visserligen motionerat i vargfrågan, men ledamot i arbetsmarknadsutskottet har han ägnat den största delen av sin dryga timmes taltid åt arbetsmarknadspolitik och lite utrikespoltik. Inte sällan i hård debatt med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson eller Vänsterpartiets Ali Esbati.
De fem socialdemokraterna på Värmlandsbänken återfinns i botten av talartids-listan, Mest har Hagfors ex-kommunalråd Mikael Dahlqvist pratat, lite drygt en halvtimme med fokus på socialpolitik.
Läs också: Lars Mejern Larsson – varför har du talat så lite?