Inte långt från Värmlandsnäs ligger ön Bärö, en del av alla öarna i Millesviks skärgård. På ön, som är naturreservat, ligger det lilla torpet Bärötorpet som byggdes 1830 och var bebott fram till 1960- talet då kvinnan som bodde där sa upp sitt hyresavtal. Fram till 2005 användes sedan torpet som sommarboende. Redan då hade fukten smugit sig in i syllarna, det hade regnat in genom taket. Grävlingen, som tagit sin bostad under huset, hade flyttat på stenarna som höll upp köksgolvet vilket medföljde att golvet rasat in. Men nu har renoveringen av det gamla torpet påbörjats. Renoveringen blev möjlig tack vare pengar från olika fonder.

I dag finns det två bevarade byggnader, det gamla torpet och ett uthus. Man kan se rester av den ladugård som funnits vid gården och på den gamla åkermarken växer nu en hassellund som är den största av sitt slag inom Säffle kommun.

– Luröskärgårdens natur- och kulturförening arrenderar Bärö­torpet sedan 2006 av Millesvik och Ölseruds församling. Då vi är en ideell förening har vi ju inget eget kapital att använda till en omfattande renovering, därför sökte vi bidrag från olika fonder, berättar Henrik Ahlgren, ordförande i föreningen.

Luröskärgårdens natur- och kulturförening beviljades 50 000 kronor från stiftelsen Miljöfond Värmland och 25 000 kronor av stiftelsen Analogt och Christian Storjohanns minnesfond för värmländsk kultur. För dessa pengar görs nu en renovering av syllen, köksgolvet och bjälkar i innertaket.

Renoveringsarbetet utförs av Robert Lindgren som har en mångårig erfarenhet av att renovera gamla torp. Redan 2008 var han vid torpet på Bärön och kontrollerade skadeläget och nu är det dags att åtgärda det som han kom fram till då. Robert Lindgren är ordförande i Byggnadsvård Värmland, en ideell förening vars syfte är att fungera som ett nätverk för att stärka kompetensen och kunskapen om traditionella material och tekniker.

– Vi är ett 40-tal olika företag i Byggnadsvård Värmland, hantverkare, entreprenörer, byggföretag, planerare, ingenjörer, konservatorer, arkitekter, antikvarier med flera och har alla har vi ett stort intresse av gamla hus, berättar Robert Lindgren.

När VF besöker Bärön har Robert Lindgren tillsammans med Peter Johansson, som går som lärling hos Robert, fått de nya syllarna på plats. De marknära bjälkarna hade under många år tagit stryk av vatten som samlats vid husgrunden. Men alla syllarna behövde inte bytas, utan endast på två ställen hade de tagit stryk av fukten.

– För att kunna byta ut syllarna har vi använt domkraft för att hålla överliggande syll på plats. När huset byggdes har man använt sig av bra virke. Du kan se att det fortfarande är rejält och friskt på andra ställen och när jag renoverar gamla hus vill jag bevara så mycket som möjligt av originalmaterialet. Bärötorpets väggar och brädfodret har klarat sig bra under alla år, säger Robert Lindgren.

Henric Ahlgren får lägga sista handen på de nya syllarna med att såga av de dymlingar (träpluggar) han tillverkat och sen fattas det bara att lägga tillbaka de stenar som fungerar som grunden till torpet.

Det av årets renovering som är kvar och det som bidragen räcker till för den här gången, är att byta ut en bjälke i storstugan i torpet och köksgolvet ska reglas upp igen.

– Från föreningens sida har vi gjort en del förarbeten. Bland annat har vi rivit upp köksgolvet och kört bort 80 säckar jord som låg under golvet. Våra 170 medlemmar är väldigt aktiva så det har inte varit några problem att få hit folk att hjälpa till. Robert gör det arbete som vi inte har kunskaper att göra, sen kommer vi själva att lägga ett nytt köksgolv. Till nästa år kommer vi att söka bidrag från fler fonder för att kunna fortsätta med att renovera. Vi vill till exempel försöka få skorstenen att vara okej, säger Henrik Ahlgren.

Familjerna som bodde i torpet under 1800-talet brukade jorden och det finns fortfarande körsbärsträd, äppelträd och vinbärsbuskar kvar runt torpet. Ett rabarberstånd vittnar om att det funnits en köksträdgård. Henrik Ahlgren berättar att föreningens mål är att även öppna trädgården runt torpet så att de som besöker torpet ska få en bild av hur det såg ut på den tiden då människorna bodde på ön året om. Bärötorpet är unikt i sig då det inte finns något annat torp som är bevarat i Millesviks skärgård.

– Vårt mål är att vi ska renovera torpet så mycket vi kan och att det sen kan bli ett öppet museum, likande det vi har på Vithall i Lurö skärgård. Vi vill ge allmänheten en möjlighet att få en bild av hur det var att leva här ute på Bärön under 1800- talet och i början av 1900-talet, säger Henrik Ahlgren.