Bland 49 kortfilmer så blev det tillslut Ylvaa Johanssons dokumentärfilm Kry som kammade hem det prestigefyllda priset Filmörnen.
Filmen handlar om tre unga personer i Turkiet som för olika kamper för att få leva sina liv på det sätt som de själva vill.
– Karaktärerna har verkligen öppnat upp sig och haft starka historier att berätta. Allt de säger och deras känslor är helt äkta och det är det jag tror gick fram hos juryn, säger Ylvaa Johansson.
I juryn satt bland annat dokumentärfilmaren Johanna St Michaels och Carina Ekman som är skådespelare och regissör.
– Vi är väldigt förtjusta i filmen. Den har mycket bra filmiska kvaliteter, säger Carina Ekman.
– Ja, verkligen. Hon ger sig ut själv med en kamera och lyckas fångar starka historier om orättvisor och förtryck. Överlag så tycker jag att dokumentärerna har varit starkare än spelfilmerna i år, säger Johanna St Michaels.
De tycker båda att filmerna i årets upplaga varit av väldigt varierande kvalitet och är överens om en sak – det har varit brist på starka manus. Så stor brist att man valde att inte dela ut något pris i kategorin bästa manus.
– Vi hade önskat lite bättre manus. Det har varit väldigt bra teknisk kvalitet men jag säger som Ingmar Bergman: Story, story, story, säger Johanna St Michaels.
Arrangören och filmkonsulenten Robert P. Olsson var mer än nöjd med dagen.
– Det har varit jättebra med folk, trots att vi tävlar med Priden idag. Under de första passen var det i stort sett fullsatt med runt 130-140 personer i publiken, säger han.
Extra kul tycker Robert P. Olsson det är att ha fått se att så många unga filmmakare kliva fram.
– Det har bland annat varit en hel tioåringsklan på plats och tävlat med en skräckfilm. Så det har funnits en hel del mor- och farföräldrar på plats i publiken, berättar han.
Under dagen korades även vinnare i förra helgens Noomaratonfilmer, där filmskaparna under 24 timmar skulle få ihop en kortfilm. En av vinnarna var Joel Ängeby som tillsammans med tre kompisar kallar sig för ”Tre krämiga ovänner” när de gör film. Deras vinnande film hade hbtq-tema och handlade om en transperson.
– Vi är väldigt nöjda med det vi gjort. Det är ett relevant ämne där det nu det är mycket diskussioner kring och så föll det ihop med kriterierna för vad filmen skulle innehålla. Att göra film om ämnet är lite av en risk då det lätt kan gå mot ett komiskt håll samtidigt som det är så viktigt att göra ämnet rättvist, säger Joel Ängeby.