– Vi kan inte motivera att vi ska ha en delegation på plats där, säger internationella strategen Mia Marklund.
1,5-miljonersstaden Gaziantep ligger i ett av de oroligaste områdena, i sydöstra Turkiet på gränsen till Syrien och nära den del av Medelhavskusten där många båtflyktingar landstiger. I Hakarri, inte långt från Gaziantep, dödades 16 soldater i ett bombdåd regisserat av kurdiska PKK-gerillan i helgen, och oroligheterna har därefter eskalerat med dagliga sammandrabbningar i hela landet.
Karlstads kommun skulle ha haft en delegation från omvärldsnämnden bestående av fem personer, Mia Marklund och fyra politiker, på plats vid den årliga Pistagefestivalen 19-23 september, specialinbjudna för att bland annat vara med och uppmärksamma stadens nya borgmästare.
Men delegationen åker inte. Säkerhetsläget är allt för spänt.
– I och med att läget skärpts och att UD avråder resor till området kommer vi tyvärr inte åka. Vi kan inte motivera att vi ska ha en delegation på plats där, säger Mia Marklund.
Vänorterna har haft ett utbyte sedan 2007 och representanter från kommunen har vid olika tillfällen besökt Gaziantep, och vice versa. Mia Marklund berättar att man för tillfället försöker upprätthålla kontakten, främst via mejl.
– Vi har haft lite svårt att få svar från dem. Men vi hoppas det ska bli fred och lite lugnare så att vi kan återuppta kontakten på ett bättre sätt. Aleppo är ju Gazianteps vänort och vi vet att de är bedrövade över att det är sönderbombat. De har till exempel mycket affärer med Syrien.
Med sin geografiska placering strax intill syriska gränsen har Gaziantep blivit en av de stora mottagarna av syriska flyktingar. Enligt många beräkningar har provinsen tagit emot hundratusentals, upp till fyrahundratusen, syriska flyktingar som flytt IS härjningar och den våldsamma al-Assad-regimen. Från Karlstads kommuns sida är i dagsläget inga särskilda initiativ tagna för att stötta vänorten.
– Vi har inga planer på att göra något speciellt i egenskap av vänort nu under flyktingkatastrofen. Vi har inte fått någon inbjudan att göra något och det är lite svårt att veta hur man bäst hjälper till, säger Mia Marklund.