Trots en bra säsong med en plats i EM-finalen blev 2014 inte riktigt vad Sofia Larsson hoppats på. Stabiliteten infann sig aldrig riktigt – en bra tävling efterföljdes allt som oftast av en dålig och detsamma gällde träningarna. Efter Finnkampen bestämde sig därmed värmländskan att ta det lugnt.
– Det behövdes, jag var väldigt slut efter sommaren och jag var lite trött på det. Trots EM så var det en jobbig period där det var för mycket upp och ner, säger Sofia Larsson.
I vintras fick hon dessutom problem med magen – något som visade sig vara blindtarmen och en operation krävdes.
Först efter att Larsson återhämtat sig efter operationen, i januari, så kom hon igång med träningen igen. Då började hon dessutom träna in en ny teknik.
– Det är min fästman Simon Gustafsson som stöter kula som har tjatat på mig och min tränare om att jag borde byta teknik. Nu testade vi och det kände bra och var roligt så jag har kört på det nu, berättar Larsson.
Värmländskan med ett förflutet i IF Göta tävlar sedan flera år för Göteborgsklubben Ullevi, men hon bor tillsammans med Gustafsson i Vingåker och den mesta av träningen bedrivs där på hemmaplan.
– Vi har både gym och kastring här hemma, så även om vi har Anders Axlid som tränare i Göteborg så blir det inte att vi träffar honom så ofta. Men Simon är väldigt bra på att lära ut och just nu är det han som håller i min teknikträning, men vi har kontakt med Anders hela tiden och de är väldigt samspelta, berättar Sofia Larsson.
Förändringen i tekniken handlar om fotisättningen i slutskedet av kastet.
– Förut stod jag kvar med vänster ben när jag släppte iväg diskusen, men nu byter jag ben så jag kommer fram med höger precis när jag släpper, beskriver Larsson tekniken.
Och under Kringelkasten – säsongens tredje tävling för Larsson – fick hon tekniken att stämma ordentligt för första gången. I det tredje kastet skickade hon iväg diskusen 59,25 meter och raderade ut sitt sex år gamla personliga rekord som tidigare löd 58,65.
– Det var första tävlingen som jag kände att jag kunde fullfölja kasten i slutet, jag behövde inte tänka så mycket utan bara försöka kasta långt, säger Larsson.
• Känslan att få radera ut ett sex år gammalt rekord?
– Jätteskönt och bra för självförtroendet, jag hade nästan glömt hur glad man kan bli när man ”persar”. Men nu har jag bevisat att det finns där – både för andra och för mig själv.
I dagarna presenteras den svenska truppen till lag-EM – där bör Sofia Larsson vara ett av namnen.
– Jag har gjort det jag har kunna i alla fall, säger hon.
I horisonten hägrar även VM i Peking som avgörs 22–30 augusti. Där är kvalgränsen satt till 61 meter.
– Nu har jag ändå klarat 59 meter och vet att det finns mer att ta av, jag fick inte på allting nu. Det vore jättehäftigt att nå dit, men jag skulle inte se det som ett nederlag om jag inte når dit, säger Larsson.