Flera företrädare som på olika vis engagerar sig för flyktingar säger att behovet av hjälp tilltagit i och med de allt större flyktingströmmarna, liksom viljan att stötta ökat efter senaste tidens intensiva nyhetsrapportering.

Berit Engqvist vid Glava bygdekontor berättar att allt från personer som kan hjälpa till med svenskaundervisning, samhällsinformation, arbetskraft vid aktiviteter och att passa barn är önskvärt.

– Vi söker också faddrar. Vi jobbar för att alla som får uppehållstillstånd och som bosätter sig i Arvika, det är ju rätt många som gör det, ska ha en fadder eller en kontaktperson att vända sig till, säger hon.

I östra Värmland där Filipstad, Storfors och Kristinehamn tagit emot många ensamkommande flyktingbarn finns ett ökat behov av fler goda män. För intresserade finns en pågående rekryeringskampanj, säger Magnus Warnicke, tillförordnad verksamhetsansvarig på överförmyndarnämnden i östra Värmland.

Hos Dan Borg, butiksledare på Röda Korsets Kupan i Karlstad, har telefon och mejl gått varma senaste tiden.

– Vi har ett Swishkonto om man inte vill handla i butik. Annars kan man hjälpa till som frivillig, till exempel med asylfrågor, som Rödakors-värd, i butiken, ha telefonjour, hjälpa till med sygrupp – lite sådant. Just nu får vi många mejl eftersom vi har en ny rekryteringskampanj för frivilliga genom hemsidan.

I övrigt är det sedvanlig klädinsamling som gäller. Enligt Dan Borg tar butiken emot ”extremt mycket kläder just nu” och parallellt med butiksförsäljningen förbereds en ivägskeppning.

– Men den som vill ge får gärna skänka höstkläder, herrskor och leksaker till våra second hand för försäljning

I Sunne bedriver Röda Korset verksamhet vid asylboendet i Rottneros. Här önskar Britt Wendling större uppslutning från ortsborna.

– Det räcker att gå in och ta en fika och säga hej, det betyder mycket för integrationen. Det finns jättemycket man kan göra utan att binda upp sig vissa klockslag varje vecka, som att hjälpa till med svenskaundervisning på ett enkelt sätt, säger hon.