– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Ann Fryksdahl, chef på Konkurrensverkets upphandlingstillsyn.

Det var efter flera artiklar i Värmlands Folkblad som Konkurrensverket beslutade sig för att inleda en granskning av hur Kils kommun skött ett antal upphandlingar. I en skrivelse daterad den 21:e juli bad man att kommunen skulle besvara de uppgifter som förekommit i media och man vill också att man särskilt skulle beskriva inköpet av en konsult.

Kils kommun valde att inte besvara frågan och skrev i sitt svar till Konkurrensverket: ”vi ser ingen anledning att bemöta de skriverier och antydningar som en journalist har ägnat sig åt i en tidning den senaste tiden”. Konkurrensverket lät dock inte nöja sig, utan skickade en ny skrivelse där man återigen krävde att kommunen skulle bemöta uppgifterna. Och återigen vägrar Kils kommun.

Ann Fryksdahl är förundrad.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, jag har aldrig tidigare varit med om att en myndighet inte besvarar en fråga från oss. Att de sedan inte svarar när vi ber en andra gång är minst sagt anmärkningsvärt, säger hon.

Det är inte heller bara så att kommunen inte vill svara på frågan, man kontrar dessutom med att vilja ha ett svar från Konkurrensverket istället. I den senaste skrivelsen skriver man att man ”kräver en förklaring” från Konkurrensverket på varför de ”anser att vi ska bemöta vad en journalist skrivit i en tidning”.

Enligt Ann Fryksdahl är det inte särskilt mycket att förklara.

– Det är vanligt att våra undersökningar startar med att någonting skrivits i tidningen, och då brukar vi fråga om vilka grunder som finns för det som står. Det är inget konstigt med det. Alternativet är om vi får ett tips om att något inte gått rätt till, säger hon.

• Så vad gör ni nu när kommunen inte svarar på era frågor?

– Det är lite svårt att veta, för vi har aldrig varit i den här situationen tidigare, men det är klart att man inte ska kunna komma ifrån en granskning för att man inte svarar på våra frågor.

• Men finns det någonting ni kan göra åt saken?

– Vi har ju en möjlighet att förelägga en myndighet som inte följer det vi säger, men det kan de naturligtvis också bortse ifrån, för det följer inte med några sanktioner med föreläggandet. Det är lite tandlöst tyvärr. Vi får se hur vi ska hantera det här nu.