Bilderna på Alan publicerades i Sverige först av Expressen och fanns också i gårdagens VF. Intresset från media och viljan från privatpersoner att hjälpa till har därefter skjutit i höjden.
– Jag skulle beskriva det som en samverkan mellan olika faktorer. Dels pågår den här utvecklingen som är extraordinär och vi ser en utveckling vi inte har sett på lång tid i historien, säger André Jansson som är professor i media och kommunikation vid Karlstads universitet.
– Och att det kan kopplas till vår situation i Sverige med konfrontationen mellan Sverigedemokraterna och övriga partier kring invandringspolitiken.
Jansson vill inte säga att det stigande intresset enbart beror på bilderna – men han är säker på att de hade en utlösande effekt.
– Det är en bild som sammanfaller med flera andra händelser som i sig är oerhört dramatiska och som hade fått nyhetstäckning ändå. Men jag tror att just den bilden och det faktum att den fick ett sådant genomslag har varit det som har tippat över det här.
Att inte publicera bilder på döda människor är en journalistisk grundprincip. Men Jansson tycker att de som har låtit bilden gå i tryck har gjort ett förståeligt undantag.
– Jag tycker att det är viktigt att massmedia i vissa lägen visar företeelser vi måste kunna se. Det är en jättesvår balansgång, men jag tycker argumenten som har förts fram för publicering har varit relevanta.
Bilderna på Alan där han ligger på stranden kan i framtiden få samma status som skildringarna av barn under Vietnamkriget, tror Jansson.
– Den här bilden kommer kunna bli en sådan man kommer ihåg. Den är inte på det viset fotografiskt artistisk, men det kanske också är det som är styrkan. Det är en vardaglig överblick som griper tag.