– Det bottnar i att vi är oroliga för att i framtiden stå med tomma brandstationer där ingen vill jobba på grund av dåliga villkor, säger Mikael Svanberg, förbundsstyrelseledamot BRF.

Klockan 06 på måndagsmorgonen verkställdes deltidsbrandmännens konfliktvarsel efter att man inte lyckats komma överens i förhandlingarna med Sveriges kommuner och landsting, SKL. Kraven från Brandmännens riksförbund, BRF, handlade bland annat om att man vill ha ett fyraårigt avtal med bättre arbetstider och en löneökning på 15-procent. Motbudet som BRF fick var ett ettårigt avtal och ett lönepåslag på 2,27 procent.

– Det är tragiskt, jättetragiskt att det inte finns större förståelse och acceptans för hur viktigt det är att förbättra arbetsvillkoren och arbetsmiljön för deltidsbrandmännen, säger Mikael Svanberg.

Han pratar om ett samhälle med tidsbrist och medborgare med ett ofta hektiskt schema. Att då klämma in en deltidstjänst som brandman, eller vad han själv kallar för samhällsuppoffring, för en lön på 22 kronor i timmen tror han inte känns så attraktivt.

Totalt så rör konfliktvarslen cirka 10 000 deltidsbrandmän i hela Sverige, varav 200 i Karlstadsregionen. Varslet innebär bland annat blockad av tjänstgöring utöver ordinarie beredskapsschema, blockad mot övningar på tid utanför ordinarie beredskapsschema och blockad av materialvård så som att plocka in slang. Men Nils Weslien menar att man inte ska vara orolig för att inte få hjälp om en olycka inträffar.

– Tredje man ska inte bli påverkad på något vis. Brandmännen kommer rycka ut på larm precis som vanligt. Det här är något som kommer skötas internt. Vi får göra det bästa som går i den situation vi har just nu, säger han.

Han kan dock inte svara på när konfliktvarslen kommer vara över.

– Alla förhandlingar sköts centralt, så det går inte att svara på i nuläget, säger Nils Weslien.