8 500 ensamkommande flyktingbarn, de flesta från Syrien och Afghanistan, har hittills i år kommit till Sverige. Det är en fördubbling mot förra året och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson har kallat situationen ”extraordinär”.
– I snitt kommer 50 barn per dygn till Malmö, som är dit de flesta kommer. Trycket på ankomstkommunerna där barnen dyker upp är enormt. Migrationsverket måste fördela barnen på fler kommuner och då får alla kommuner i Sverige, inklusive Värmland, fler barn är fördelningstalet, säger Tanja Ekegren, sakkunnig inom mänskliga rättigheter och integration på länsstyrelsen i Värmland.
Inför 2015 fördubblades länets fördelning av platser för ensamkommande flyktingbarn till 192 stycken. Det nåddes redan tidigare i somras – enligt färska siffror från Migrationsverket har 306 barn kommit till Värmland fram till och med den 1 september. Förutom Säffle har samtliga kommuner tagit emot fler barn än förväntat, i vissa fall dubbla antalet.
– Kommunerna står inför jättesvåra situationer att hitta bra boenden och skolplatser. Många är bekymrade här och nu, men ingen klagar och säger inte att de inte vill ha något mottagande. I många småkommuner är det väldigt bra att det kommer ungdomar till bygden, säger Tanja Ekegren och berättar att samtidigt som de ensamkommande flyktingbarnen skjutit i höjden har antalet vuxna flyktingar minskat, från prognostiserade 80 000 till 74 000 inför 2016.
– Så sammantaget har det kommit färre flyktingar till Sverige än den uppskattade totalen.
Ökningen av ensamkommande flyktingbarn ser ut att ligga kvar inför fördelningstalen 2016. Enligt Tanja Ekegren kan det röra sig om uppemot en fördubbling jämfört med motsvarande tal för 2015. I Arvika, som hittills tagit emot 31 flyktingbarn jämfört med överenskomna 16, har man ändå löst läget med befintlig personal och egna lokaler.
– Självklart är det en utmaning, men vi jobbar med det som fungerar och har bra samverkan mellan skola och det sociala. Det gäller att se möjligheterna och hur hela integrationskedjan ser ut även i slutändan. Vi jobbar med det som fungerar och har bra personal. Det har fungerat smärtfritt, säger verksamhetschef Dunja Begovic.