En del av äran för det tillfaller Tord Segerdahl och Rikssågverksskolans arkiv, som i dag huserar på kommunhuset i Skoghall.

”Sågad skog för välstånd” är namnet på boken som tagits fram av Kungliga skogs- och lantbruks­akademien. Forskare och professorer har beskrivit allt från arbetsvillkor till teknisk utveckling och utbildning inom sågverksindustrin från 1850 och framåt.

För Tord Segerdahl, under ett 20-tal år rektor på Rikssågverksskolan i Skoghall, är det en välkommen publicering:

– Sveriges industriella utveckling vilar väldigt tungt på skogen och dess förädling, men en sådan här sammanställning har saknats. Det är en väldigt ambitiös skrift – och kopplingarna till Värmland är många, konstaterar han.

Ja, på ett 50-tal ställen i boken hänvisas konkret till det omfattande arkiv som Tord var med och byggde upp från 1970-talet och framåt. En av författarna är till och med en tidigare kollega till Segerdahl:

– Thomas Thörnqvist som är professor i virkeslära på Linnéuniversitetet jobbade här på Rikssågverksskolan. Han har skrivit ett intressant kapitel om den tekniska utvecklingen på sågarna.

I ett historiskt perspektiv har också Värmland haft en stor roll att spela. Det var här som den engelske industrimagnaten James Dickson i mitten av 1800-talet blev klar över att det fanns prima virke som skulle passa utmärkt för export.

Under senare delen av seklet formligen exploderade antalet sågverk i landet, särskilt i norra Sverige. Med värmländsk assistans.

I dag är verken färre än någonsin – ändå sågas det mer virke än någonsin. Rikssågverksskolan som lades ned i början av 2000-talet har också fått en efterföljare.

– Bo Öster och Jörgen Esslingeqvist har startat en yrkesteknisk högskoleutbildning via sitt företag TTU AB. 17 elever utexamineras till våren. Det känns väldigt glädjande för framtiden, säger Tord Segerdahl.

Fotnot: Biblioteket i Skoghall kommer att köpa in ett exemplar av boken.