Dyrast skador orsakar viltolyckor - följt av polisens egna prejningar.
Det är Kammarkollegiet som försäkrar polisens bilar och som tagit fram siffror över skadekostnaderna från 2010 och fram till början av juli i år.
Det som ledde till störst skador på just de värmländska polisbilar är viltolyckorna som sammanlagt orsakade reparationskostnader på 1,3 miljoner kronor. Därefter följer skador som orsakats av att polisen tvingats preja andra fordon, drygt 1,2 miljoner kronor kostade de att reparera.
– Vårt mål är ju att det ska bli så små skador som möjligt, framförallt på de personer som finns i bilarna. Och prejar man på rätt ställen och med rätt teknik så blir det små skador, säger Jakob Leo som är länsinstruktör för polisbilskörning vid Värmlandspolisen.
– Men om vi följer med ner i diket vid en prejning så blir det skador på bilarna.
Det är vakthavande befäl som avgör om en bil ska prejas men i akuta situationer kan poliserna själva fatta beslutet.
– Vi har ju både en rättighet och ibland också en skyldighet att använda våld för att stoppa en bil och får vi en order från vakthavande befäl om en prejning så är det svårt att helt undvika skador.
När det gäller i Sverige som helhet har polisens prejningsskador kostat 38 miljoner kronor sedan 2010 visar siffror som SVT Nyheter Sörmland låtit Kammarkollegiet ta fram.
I en utredning som Polismyndigheten gjort föreslås att spikmattor ska användas oftare i framtiden för att stoppa bilister som inte vill stanna.
– Det försöker vi använda i första hand redan idag. Men det bygger på att man har många patruller och att någon kan komma framför bilen vi följer efter. Vi kan ju inte köra om någon för att sedan lägga ut spikmattor, säger Jakob Leo.
Efter viltolyckor och prejningsskador är singelolyckor det som kostar mest att reparera i Värmland, runt 650 000 kronor. Men det behövs inte särskilt stora skador för att reparationskostnaderna ska dra iväg.
– Mycket på dagens bilar är ju i plast, fronter och så, och det går ju sönder ganska lätt men är rätt dyrt att laga. Men hur mycket det kostar ser aldrig vi, säger Anders Johannesson, fordonsredogörare på Värmlandspolisen.
Kostnaderna hamnar hos Kammarkollegiet medan polisen får betala en självrisk på 3 000 kronor per skada.
Enligt Värmlandspolisen anmäls mellan 20 och 25 skador på bilarna till Kammarkollegiet varje år.