Det är i en debattartikel på Svenska Dagbladet som partiledaren Annie Lööf, utrikespolitiska talespersonen Kerstin Lundgren och värmländske riksdagsledamoten Daniel Bäckström, också partiets försvarspolitiska talesman, utvecklar tankarna kring ett svenskt Natomedlemsskap. Budskapet är en tvär gir jämfört med ställningstagandet inför valet 2014 då C ställde sig bakom militär alliansfrihet.

Sedan dess har mycket förändrats kring Sveriges säkerhetspolitiska situation, menar partiet, vilket talar för ett medlemskap.

– Det är bara att titta på vad som händer runt Östersjön, Ukrainakrisen och att vi har många konflikter i Europas närhet. Nato bidrar till att stabilisera och bygga säkerhet, säger Daniel Bäckström.

C hänvisar vidare till en utredning vars slutsats är att Sverige redan i dag är djupt involverat i Nato utan att dra nytta av fördelarna av ett fullvärdigt medlemskap. Därtill håller man den svenska neutraliteten för ett påstått begrepp, som förändrades i och med EU-inträdet.

Partiet ska ta ställning till förslaget på stämman i Falun om en månad. Tummen upp innebär en enad linje inom Alliansen – C har dock flest Natoskeptiker av alla allianspartier – enligt årliga mätningar från SOM-institutet. I de två senaste mätningarna är bara en av tre positiva.

– Därför är stämman så oerhört viktig och vi utgår från stämmobeslutet. Folk tycker olika och det är nyttigt med en ordentlig debatt, säger Daniel Bäckström som hoppas på bred samsyn över blockgränserna.

– Detta är ingen fråga för en enkel majoritet. Det ska vara konstruktivitet, ytterst handlar det om Sveriges säkerhet.

-------------

Så tycker riksdagspartierna i Natofrågan

Vänsterpartiet: Nej. Tycker att det höjer spänningsläget.

Socialdemokraterna: Hittills nej, men vill fördjupa det transatlantiska försvarssamarbetet.

Miljöpartiet: Nej. Anser att Sverige ska verka för nedrustning.

Centerpartiet: Ja. Vill gå med samtidigt som Finland och anser att Norden ska vara en kärnvapenfri zon.

Folkpartiet: Ja, sedan länge. Vill helst folkomrösta

Moderaterna: Ja, sedan länge. Vill inträda samtidigt som Finland, gärna nästa mandatperiod.

Kristdemokraterna: Ja. Tycker att Sverige är ett för litet land för att klara sig på egen hand inom försvarsfrågor.

Sverigedemokraterna: Nej till Natomedlemsskap, men ja till försvarsallians med Finland.

Källa: SvD, Expressen.