– Attityden att ”lite stryk får man räkna med om man jobbar här” finns kvar, och det är allvarligt, säger Ann Georgsson, ombudsman på Kommunal

En tredjedel av alla arbetsskador som anmäls till Arbetsmiljöverket rör hot och våld mot anställda på deras arbetsplatser. Cirka 3 300 fall definieras som allvarliga skador orsakade av hot eller våld och skötare och vårdare inom omsorg och vård svarar för hälften av de anmälningarna. Två av tre drabbade är kvinnor.

Enligt en rapport från Arbetsmiljöverket är en av förklaringarna till att hot och våld mot omsorgspersonal ökar det faktum att allt fler äldre personer får demensdiagnoser och samtidigt bor kvar hemma.

– Människor som vårdas hemma idag är i många fall väldigt sjuka. Jag tror att många människor har en tro på att äldrevården fortfarande fungerar som förr, när det fanns hemsamariter. Arbetsuppgifterna är mer komplexa idag med tyngd på omvårdnad, säger Ann Georgsson, ombudsman på Kommunal centralt och som arbetar nationellt med hot och våld mot omsorgspersonal.

Slag, sparkar, hotelser och att bli spottad på kan vara vardagsmat för omsorgspersonal inom både äldreomsorg och arbete med funktionshindrade. Tiden för småprat finns inte längre för hemtjänstpersonalen och det bidrar till pressade situationer, menar Ann Georgsson.

– Det psykosociala bemötandet blir lidande och jag menar att det är en starkt bidragande orsak till att hot och våld fortsätter att öka för personalen. Brukarna som bor hemma är i betydligt sämre skick i dag än förr, både psykiskt och fysiskt, och personalen behöver vara bra rustad för att bemöta ensamma, förvirrade människor som dessutom har psykiska problem.

Komplexiteten inom äldrevården är stor, betonar hon. Det är i många kommuner svårt att få plats på ett vårdboende, de äldre blir fler och andelen multisjuka äldre ökar.

– Vi ser att anmälningarna om hot och våld mot omsorgspersonal ökar varje år, men ändå finns det ett oerhört stort mörkertal, det är min uppfattning. Mycket anmäls inte, och de stressrelaterade sjukdomar som arbetet kan ta sig uttryck i syns inte i statistiken. Arbetsgivarna är medvetna om problematiken men gör för lite, säger Ann Georgsson och fortsätter:

– Det är strukturella problem inom vården i grunden. Idag vårdas äldre hemma som förr låg på de geriatriska avdelningarna på sjukhusen. De blir hemskickade från sjukhusen mycket tidigare än förr. Den psykiska ohälsan bland äldre ökar och missbruksproblemen ökar också.