Under hösten bjuds både allmänheten och nyanlända in till en rad träffar runt om i kommunerna. Syftet: att flyktingarna snabbare ska komma in i samhället.

Det är tack vare ett statligt bidrag på 30 miljoner kronor – varav ungefär en miljon väntas till Värmland – som de folkbildande organisationerna nu gått samman.

Lars-Göran Johansson, ordförande i paraplyorganisationen Folkbildarna i Värmland:

– Vi har varit tidigt ute och andra län har sneglat på vårt upplägg. Tanken med att slå ihop de respektive förbundens krafter är att få större genomslag och höja kvalitén. Vi konkurrerar ibland, men när vi samarbetar blir det bra.

Målgruppen är dels asylsökande, dels nyanlända som fått sitt uppehållstillstånd men ännu inte kommunplacerats eller hittat bostad.

Under sommaren har Gunnar Ström i Röda korset Värmland gjort en sammanställning av läget i kommunerna, hur många flyktingar det handlar om och var de bor. I juli var siffran totalt cirka 1 400 – och fler lär det bli den närmaste tiden.

Tanken är att nå så många som möjligt – först och främst i studiecirklar där man får lära sig svenska. Något som inte tidigare varit möjligt, eftersom man kan börja SFI-kurser först efter att man fått uppehållstillstånd och fått fast bostad.

Det kan dock även handla om andra aktiviteter, som idrott eller kultur.

Och det behöver inte vara så att det bara är flyktingarna som ska sitta på ”skolbänken”.

– I Arvika har vi en kille som deltagit i de asiatiska mästerskapen i simning, han blev ledare för simundervisningen där. Många är välutbildade och har hög kompetens, och det vore väl dumt att inte ta vara på det, säger Mona Sandström i NBV Värmland.

Gunnar Ström tror att satsningen kan få en stor betydelse för att minska oron och irritationen hos många värmlänningar:

– Jag ska inte säga att främlingsfientligheten ökat, men det finns en oro och osäkerhet för att det kommer in många nya människor. Man undrar hur det praktiskt ska fungera, och man kanske funderar på om man själv kan göra något.

• Vad kan man då göra?

– En bra början är att gå på en av kommunträffarna. Vi börjar den 10 september i Filipstad och går den följande månaden igenom samtliga kommuner. Sedan får vi se vad det konkret leder fram till.