Nils Holgerssongruppen ger årligen ut rapporten som redovisar fakta om prisskillnader mellan olika kommuner när det gäller vatten, avlopp, avfall, el och fjärrvärme. I gruppen ingår representanter från bland andra Riksbyggen, SABO och fastighetsägarna.
Enligt rapporten har VA-taxorna i Sverige under de senaste åren ökat tre gånger mer än den allmänna inflationen. Men det är stora skillnader mellan olika kommuner och ofta är priset högre i små än stora kommuner.
Tommy Svärd är driftchef för tekniska förvaltningen i Storfors kommun. Han förklarar ökningen med att kommunen behövt täcka kostnaderna.
– Vi har gjort kraftiga ökningar nu.
Storfors kommun har under flera år haft stora problem med vattenläckor men detta har rättats till.
– Vi har aldrig haft så låg vattenförbrukning som nu. Det beror på att vi inte har så många vattenläckor.
Ledningsnätet har föryngrats och kommunen har nya planer.
– Vi ska bland annat byta ledningar i Lungsund och det behövs större investeringar i vårt vattenverk.
Kristinehamn har den näst lägsta kostnaden i länet. Alexander LaMotte, va-chef, säger att taxan höjdes 2013.
– Det var för att täcka kostnader i reningsverket. De senaste åren har vi inte gjort några stora saneringsarbeten. Nu har vi stora saneringsarbeten på gång, bland annat i Björneborg där arbetet börjar vecka 37. Nu har vi verkligen kommit igång.
Några höjningar är inte att vänta i Kristinehamn 2016 men kommunen ska börja se över taxenivåerna.
Kostnaderna redovisas i kronor per kvadratmeter där Karlstadsborna betalar 50 kronor medan Årjängsborna betalar 98.50. Billigast i landet är Stockholm med 22 kronor och dyrast är Tanum, 125.
Rikssnittet ligger på cirka 62 kronor medan snittet för länet är cirka 78.