Det konstaterar revisionsbolaget PWC i en färsk rapport.
Det var efter flera artiklar i Värmlands Folkblad som Kils kommun i våras beslutade sig för att anlita ett externt revisionsbolag för att utreda om kommunen gjort några fel eller ej. Rapporten är nu klar och i den listas en rad av de felaktigheter som VF redan tidigare påpekat.
När det gäller köp av tjänster från konsultföretaget Dana Projekt skriver man bland annat: ”vi kan konstatera att inköp har gjorts där gränserna för direktupphandling överskridits” och man konstaterar också att det varit ”uppenbart att beslutsfattarna varit medvetna om att gränserna överskridits”.
Enligt kommunchefen Jan-Olof Ragnarsson kommer detta inte som någon överraskning.
– Nej, och det har vi ju erkänt för länge sedan, att vi har gjort fel enligt LOU. Det har våra egna revisorer också konstaterat.
Enligt PWC:s rapport har man från kommunens sida motiverat frånstegen från upphandlingslagstiftningen med bland annat tidsbrist, att tjänster förlängts längre än vad som var avsikten från början och att man velat garantera att en viss kompetens skulle utföra tjänsterna. Men den typen av undantag finns det inget stöd för i lagstiftningen och PWC konstaterar att det ”återkommer förklaringar som inte är korrekta enligt LOU”, alltså lagen om offentliga upphandlingar. PWC poängterar därför att man ser det som ”högst väsentligt” att ledningen i kommunen ska hantera upphandlingarna korrekt, att man ska ha bättre framförhållning och att man ska förmedla de normer som gäller.
Man rekommenderar även kommunen att förstärka upphandlingsfunktionen i kommunen.
– Det är någonting som vi nu får se över, och det är ju någonting som vi gör kontinuerligt, inte bara på grund av den här rapporten. Jag ska redovisa rapporten för kommunstyrelsen den 1 september och efter det får vi se vilka förändringar vi eventuellt ska göra, säger Jan-Olof Ragnarsson.
När det gäller de miljoninköp som Kils kommun gjort från det lokala byggföretaget Kils trä och bygg kan PWC även här, liksom VF tidigare gjort i artiklar, konstatera att man inte följt lagstiftningen. Man skriver bland annat att ”ett företag inte får behandlas annorlunda på grund av var företaget är lokaliserat” och man rekommenderar därför att kommunen ska genomföra en upphandling av ett ramavtal för byggmaterial.
Ragnarsson igen:
– Det har vi också konstaterat tidigare att det där kanske inte är helt korrekt gjort. Det är väl en av de saker vi får se över.
När det gäller Kils trä och bygg skrev VF också om det faktum att såväl kommunchefen Ragnarsson som tekniske nämndens ordförande Berndt Björkman (C) sitter i bolagsstyrelsen. PWC skriver här i sin rapport att man anser att den bisysslan ska dokumenteras, vilket tidigare inte gjorts, och göras transparent för allmänheten. Man poängterar också extra att lagen när det gäller bisysslor är strängt hållen för att inte allmänhetens förtroende för myndigheten ska skadas och att man i Kils kommun bör vara extra uppmärksamma på detta.