Andra onsdagen i augusti har medlemmarna i Älgsjöns FVOF haft som tradition att fiska kräftor. I år får det bli köpta kräftor i stället sedan sjön och den anknytande Älgån konstaterats smittade av kräftpesten.
– Det har ju dött kräftor här förut av andra anledningar, men nu ser det svart ut om det är pesten, säger Torbjörn Ericsson, ordförande i föreningen.
Områden var känt för att ha ett av Värmlands finaste kräftfiskevatten och föreningen har tillsammans med länsstyrelsen jobbat för att förhindra att kräftpesten tog sig dit. Nu utreder länsstyrelsen orsaken till smittan, i det flesta fallen handlar det om illegal utsättning av den resistenta signalkräftan.
– Många tror att man ska få ett mycket bättre fiske om man planterar in signalkräftan och tänker inte på att den bär på pesten.
Hoppet ligger ändå i att pesten har spridit sig på annat sätt än med signalkräftan, för så länge alla kräftor då dör ut så kommer pesten bara leva i ett par veckor i vattnet och flodkräftan går att plantera ut igen.
– Om så är fallet så ska vi jobba för att få tillbaka flodkräftan i våra vatten, säger Torbjörn Ericsson.
Flodkräfta förekom tidigare i sjöar och rinnande vatten i större delen av landet. I dag räknar man med att hela 97 procent av bestånden har slagits ut. Arten har i huvudsak minskat till följd av kräftpest, men även på grund av försurning, utsläpp och vattenregleringar.
Älgsjön och Älgån i Arvika kommun är de nya områden som länsstyrelsen kunnat konstatera smittade i år, men i augusti börjar de provfiska fler vatten och då kan antalet öka. Allt som ligger nerströms om ett pestsmittat område är svårt att rädda, uppströms är det däremot lättare.
Även om många områden är smittade ser länsstyrelsen i Värmland positivt på framtiden.
– Vi har många fina bestånd av flodkräftan kvar, vi är ett av de länen med mest flodkräftor. Nu försöker vi stoppa fortsatt spridning av kräftpesten och titta på förutsättningarna för att öka beståndet, säger Karin Enfjäll, biolog på länsstyrelsen i Värmland.
Hon säger att det viktigaste ligger i att man avstår från att sätta ut eller flytta signalkräftor.
– Man får ju inte sätta ut kräftor i överhuvud taget utan tillstånd från länsstyrelsen. Man får heller inte sätta ut flodkräftor i ett pestsmittat område då de ju dör på ett plågsamt sätt, säger Karin Enfjäll.
I dag jobbar länsstyrelsen med att fiska bort signalkräftor på områden för att minska risken med att den sprider sig.
Att bli av med signalkräftan helt tror Karin Enfjäll kan bli svårt, men med bättre metoder kan det på sikt gå att rensa mindre vatten på signalkräftor och därmed pest för att sedan plantera in flodkräftan på nytt. Sen handlar det om att freda områden där flodkräftan kan leva.
Att fiska flodkräfta menar hon inte är ett hot mot arten.
– Den är utrotningshotad, men inte på grund av fisket. Som vi ser det är det bättre man tar vara på den och upprätthåller ett fiske. Många fiskevårdsföreningar jobbar väldigt aktivt med hur man fiskar och förvaltar bestånden. Har du en kräfta du inte får fiska på så minskar ju sannolikheten att du tar tillvara på den som en fiskeresurs.