Ambitionsnivån är det inget fel på. Socialdemokraterna har beslutat att målet är EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Om det ska vara möjligt krävs radikala åtgärder redan nu.
I juli gick 386 000 arbetslösa, det är 7,4 procent av arbetskraften. Enligt finansdepartementets färska prognoser kommer arbetslösheten att sjunka till 6,2 procent om fyra år. Det är långtifrån målet om EU:s lägsta arbetslöshet, där Tyskland i dag ligger på knappa fem procent och tio EU-länder har lägre arbetslöshet än Sverige. Det är långtifrån tillräckligt för en progressiv socialdemokrati.
Det behövs alltså kraftfulla insatser. Det räcker inte med att skruva lite grann på Alliansens samhällsbygge, som på åtta år ökade klyftorna och ojämlikheten i Sverige.
Deras skattesänkarpolitik lyfte inte landet. Att försämra villkoren för sjuka och arbetslösa skapade inte heller de utlovade jobben, utan gjorde bara människor fattiga. Nu höjs taket äntligen i a-kassan och resan tillbaka till anständiga socialförsäkringar har påbörjats.
I helgen träffades regeringen traditionsenligt på Harpsund för att äta kräftor och diskutera budget. Finansminister Magdalena Anderssons håller fast vid krona för kronaprincipen. Alla reformer ska vara finansierade, inga vidlyftigheter tillåts.
Det blir svårt att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet om den försiktighetsprincipen ska gälla hela mandatperioden. Nej, det krävs riktigt stora investeringar i utbildning, vägar, järnvägar och bostäder för att skapa nya jobb.
Det behövs stora satsningar i den gemensamma välfärden för att lyfta skolan, vården och omsorgen. Det ger betydligt mer än att subventionera krog- och städjobb med skattepengar.
De växande kostnaderna för sjukskrivningar, migration och ränteavdrag måste också hanteras. Det kommer att krävas en del politiskt mod framöver, och Stefan Löfven kan gärna låta sig inspireras av ungdomsförbundet SSU, numera med värmlänningen Philip Botström som ordförande.
I en artikel i Svenska Dagbladet (22/8) påminner ungdomsförbundet om att en socialdemokratisk ledd regering måste minska klyftorna. SSU lämnar tre kloka förslag.
För det första efterlyser de en reformering av det fria skolvalet och ett återupprättande av skolans kompensatoriska roll. För det andra vill SSU se en offensiv ekonomisk politik, till exempel genom ett successivt avskaffande av ränteavdragen. Det är ett utmärkt förslag.
Slutligen vill de att regeringen bryter med den borgerliga politiken att luckra upp arbetsrätten och sänka ingångslönerna. Att göra anställningar mer otrygga ger inte fler jobb.