Karlstads sjukhus står väldigt lågt beläget i förhållande till Klarälven och det har under lång tid diskuterats kring vilka kraftiga konsekvenser sjuk­huset skulle få vid höga flöden i Klarälven.

Just därför har också Landstinget tillsammans med Karlstads kommun planerat hur man kan göra för att vara skyddade mot dessa konsekvenser.

Svaret:

Att bygga en upphöjd gång- och cykelväg från korsningen Älvgatan/Rosenborgsgatan till grönområdet norr om villabostäderna längs Rosenborgsallén. En väg som totalt är 1,2 kilometer lång.

– Det här är det viktigaste området vi har i Karlstad så det är klart att vi måste se till att det är tryggt. Folk ska kunna få sin vård, oavsett vad, säger Anna Sjödin, översvämningssamordnare.

Bygget kommer att inledas i början av 2016 och kommer totalt att kosta runt 50 miljoner kronor. 20 av dessa betalar kommunen och resten står Landstinget för.

– Vi kommer att stå bra rustade. Vi räknar med att det kommer leda till att vi klarar av flöden som är tre meter över den normala vattennivån, säger Anna Sjödin.

Upprustningen av skyddet var egentligen planerat att påbörjas långt tidigare. Redan i april i fjol fick man nämligen sitt tillstånd ifrån mark- och miljödomstolen. Men då Landstinget gjorde omprioriteringar av sin ekonomi fick man vänta.

– Det ansågs redan i ett tidigt skede att möjligheterna inte fanns för att påbörja arbetet under 2014. Därför fick vi skjuta upp det, berättar Annette Andersson.

Till skillnad från översvämningsskyddet som ska byggas vid Inre hamn kommer det här vara ett permanent skydd i form av stålspont, alternativt plast­spont, som slås ned till ett jordlager vars vattengenomsläpplighet är mycket låg.

– När arbetet är klart kommer vi att kunna vara väldigt trygga. Det ska krävas mycket för att sjukhuset med omnejd tar skada vid översvämning, säger Anna Sjödin.

Man värderar att det nya skyddet ska klara upp till och med ”500-årsflödena”, det vill säga höga flöden som återkommer ungefär vart femhundrade år.

Kommunen berättar att när man ändå håller på att bygga vid gång- och cykelleden kommer man passa på att göra andra justeringar. Dels för att öka trafiksäkerheten, men även för att skapa ett mervärde.

– Det kommer att bli nya belysningar och säkerheten blir bättre. Den vägen har varit ganska dålig tidigare. Så vi passar på när vi ändå bygger, säger Anna Sjödin.