Ny statistik från Socialstyrelsen visar att 1 531 människor i Sverige tog livet av sig förra året, varav 49 i Värmland. Värmland fortsätter därmed att ligga över rikssnittet när det gäller självmord. En orsak kan vara glesbygdsproblematiken i länet.
– Många bor isolerat och har ett svagt socialt nätverk. Det i kombination med att man mister sitt jobb i en svag arbetsmarknad kan leda till depression och att man tar livet av sig, säger Bengt Stenström, biträdande divisionschef, Landstinget i Värmland.
– Även det faktum att alkoholkonsumtionen ligger lite högre i länet än i övriga delar av landet kan vara en bidragande orsak till depression och självmordstankar.
Det finns många bakomliggande faktorer till att någon tar livet av sig. Ofta är det en kombination av biologiska, genetiska, sociala och personliga livsomständigheter, och många gånger är personen psykiskt sjuk – utan att söka hjälp.
– Ungefär hälften av dem som fullbordar ett självmord har inte haft kontakt med psykiatrin under den senaste månaden. Vi vill därför lyfta problemet högre än till psykiatri- och landstingsnivå och snarare se det som ett samhällsproblem, säger Bengt Stenström och fortsätter:
– Vi vill avdramatisera processen att söka hjälp så att folk inte väntar med det. Och så hoppas vi på att få se mer samverkansprojekt runt om i länet för att förhindra självmord.
Enligt organisationen Suicide Zero, som arbetar för att minska självmorden, är mellan 30 och 40 procent av alla dödsfall i åldersgruppen 15 till 24 år orsakade av självmord. I Värmland tog fem personer i den åldersgruppen sitt liv förra året.
– Ungefär en tonåring i veckan tar sitt liv i Sverige. Vuxna och skolpersonal måste bli bättre på att känna igen varningstecken. De måste våga ta elever åt sidan och fråga hur de egentligen mår, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare för Suicide Zero.
Det är sedan länge tillbaka många fler män än kvinnor som begår självmord, framförallt män i medelåldern. Alfred Skogsberg menar att det finns en naturlig förklaring.
– Det handlar om klassisk manlighetsidentitet. Män vill klara sig själva och är många gånger inte vana att prata om när det går dåligt. Vi vågar helt enkelt inte berätta hur vi mår medan kvinnor öppnar upp sig mer. Vi borde bli betydligt bättre på det.
Självmordsförsök är cirka tio gånger vanligare än fullbordade självmord. Ibland kan försöken faktiskt handla om ett rop på hjälp, menar Alfred Skogsberg.
– Misstänker man att någon mår dåligt, ska man inte vara rädd för att ställa frågan ”har du tankar på att ta ditt liv?”. Frågan i sig kommer inte leda till att man planterar tankar på självmord hos personen, säger Alfred Skogsberg och fortsätter:
– Vi måste våga lägga oss i mer och inte vara rädda för att störa eller att det vi säger ska bli fel. Man behöver ofta inte säga så mycket utan det räcker långt med att visa engagemang.
Fotnot: I kväll arrangerar föreningen Suicide Zero en stödkonsert på Nöjesfabriken i Karlstad. Läs mer på sidan 2 i nöjesbilagan.