För de tidiga grödorna i Värmland har prognosen infriats.

– Vi har tröskat mer än hälften av det tidiga kornet och blir färdiga till helgen, det har blivit en riktigt bra skörd, säger Gunnar Larsson, spannmålsodlare i Härtsöga.

Just nu går tröskorna för fullt på fälten men det är än så länge bara de tidiga grödorna som kan bärgas – men om vädret bara håller i sig kommer årets skörd att bli över medel.

– Höstvetet har någon vecka kvar innan det är moget och havren kan vi inte heller tröska ännu.

Sammanlagt har gården 235 hektar spannmål och det mesta kommer att gå bra, tror Gunnar Larsson.

– Det enda som gått dåligt är vårrapsen som vi har ungefär 20 hektar av, det var för kallt i våras.

Kylan och allt regn har också betytt att skörden är ungefär en vecka senare än vanligt för alla grödor så nu gäller det att bärga hem det som går innan höstregnen kommer. Ändå går det inte att köra nonstop – man får vänta tills morgondaggen torkat ur fälten innan man kan tröska, det innebär att man inte kommer igång förrän på eftermiddagen.

– Men är det varmt och blåser lite kan man köra upp till tio timmar sedan, säger Gunnar Larsson.

Av de tolv grödor som ingår i Jordbruksverkets prognos, är det endast tre som har lägre avkastning än förra året nämligen höstråg, höstkorn och höstraps som minskar en till sex procent.

Samtliga grödor utom vårrybs förväntas få en högre avkastning per hektar än genomsnittet för de senaste fem åren. Höstvete och rågvete är de spannmålsgrödor som förväntas öka mest, upp emot 20 procent, medan vårraps ökar sin avkastning med elva procent, vilket är den största ökningen bland oljeväxterna. Totalt ökar spannmålsskörden med 23 procent och oljeväxtskörden med sex procent jämfört med genomsnittet för de senaste fem åren.

Under perioden januari till april har det varit varmare än normalt i nästan hela landet medan det var kallare än normalt under perioden maj till juli. Varannan månad, det vill säga januari, mars, maj och juli, har det varit mer nederbörd än normalt i nästan hela landet och resterande månader har det varit mindre nederbörd än normalt.

En förutsättning för att prognosen slår in är att vädret i augusti och framåt blir som under ett normalår, alltså som genomsnittet för de senaste 50 åren.