Allt som allt rapporterades 589 drogrelaterade dödsfall förr-förra året. I fjol hade den siffran stigit till så många som 765 stycken i hela Sverige, vilket betyder en ökning på 30 procent, skriver Socialstyrelsen.

Förr-förra året registrerades 14 stycken dödsfall relaterade till droger i Värmland. En siffra som steg till så många som 26 stycken i fjol, enligt den senaste statistiken.

Vad de ökade siffrorna beror på är inte helt säkert. Det kan vara att missbruket har ökat, men också att det finns nya analysmetoder inom rättsmedicinen, konstaterar Socialstyrelsen i sitt uttalande.

I Värmland, liksom i resten av Sverige, ser man en trend där så kallat blandmissbruk blir allt vanligare.

Det säger bland andra Leif Martinsson som är utvecklingsledare på Beroendecentrum i Karlstad där man behandlar individer från hela ländet som behöver abstinensvård. Där har man cirka 160 patienter per år.

– Majoriteten av patienterna är blandmissbrukare av morfinliknande läkemedel (opioider) och cannabis eller andra preparat. Förr om åren handlade det mer om renodlat missbruk men nu ser man också registrerade läkemedel som cirkulerar illegalt. Dessutom blir det vanligare att folk använder preparat från nätet som de inte vet någonting om, konstaterar Leif Martinsson.

Polisen har en liknande bild men menar att det är svårt att skilja på äpplen och päron när det gäller dödsfall som är relaterade till droger.

– Det kan ju vara så att man har tagit amfetamin och kört ihjäl sig, eller så har man begått självmord för att man missbrukat någon annan typ av drog. Men vi ser en trend där nätdroger blir allt vanligare. Heroin och Spice figurerar inte lika mycket längre. Baskittet bland drogerna i Värmland är amfetamin, cannabis och så kallade bensodiazepiner (lugnande medel), säger polisinspektör Urban Bengtsson.

Drogsamordnarna bland kommunerna i länet ser också nätdrogerna som ett tydligt hot.

– De slinker mellan stolarna och det handlar om tyngre droger med nya kemikalier. Det är viktigt att göra folk införstådda med tecknen på missbruk och att se sammanhanget från ett så kallat biopsykosocialt perspektiv, säger Johan Gustavsson, alkhol- och beroendeterapeut i Sunne kommun.