De svenska storbankerna gjorde tillsammans en vinst på 92 miljarder kronor i fjol. De valde att dela ut över 61 miljarder kronor till sina aktieägare. Det går alltså lysande bra för bankerna, men det har det inte alltid gjort. Vid finanskrisen för snart tio år sedan fick skattebetalarna rycka ut och hålla bankerna under armarna.

Nu vill regeringen att bankerna ska sätta av mer pengar i en statlig resolutionsreserv, pengar som ska användas för att rädda bankerna vid eventuella framtida kriser. Förslaget fick främst Nordea att gå i taket. Bankens finske ordförande Björn Wahlroos talade om ”expropiering” och vd Caspar von Koskull hotade att flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors eller Köpenhamn.

Vi får se om hotet kvarstår när finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund skruvar ner kraven på bankerna. Bankerna ska tillsammans sätta av ytterligare tre miljarder kronor till reserven nästa år, men sedan ska de årliga insättningarna minska när reserven är tillräckligt stor.

Målet är ändå att banksektorn från år 2019 ska betala sammanlagt tio miljarder kronor om året i avgifter och skatter. Det är högst rimliga krav på en lönsam bransch, som stadigt mjölkar sparare och låntagare på pengar. Magdalena Andersson är också tydlig med att det inte hjälper för Nordea att flytta huvudkontoret från landet, banker som är verksamma i Sverige ska betala skatt här.

Nu återstår att se om Wahlroos och von Koskull gör allvar av sina hot om flytt. Det finns ingen anledning till panik om de gör det, riskerna skulle faktiskt bli mindre för de svenska skattebetalarna vid en ny finanskris.

Förslaget om en flygskatt har också mött skarpa protester, men regeringen tänker ändå lägga en proposition i höst och baka in det i nästa års budget. Det skulle göra en flygresa mellan 80 och 430 kronor dyrare beroende på hur lång turen är.

Klimatpåverkan från svenskarnas totala flygresande är numera ungefär lika stort som klimatpåverkan från allt bilresande i landet. Flygbränslet är skattebefriat, till skillnad mot bränsle för bilar som både har en hög koldioxidskatt och 25 procent moms. Utrikesresor har noll procent moms och för en inrikes flygbiljett är momssatsen sex procent.

Det är orimligt att bankerna och flyget ska vara ett skattefrälse. De ska givetvis vara med och betala sin beskärda del till statskassan. Därför är det klokt och bra att Magdalena Andersson och Per Bolund driver på både om resolutionsavgiften för bankerna och en skatt på flygresorna.

Oppositionens hot om att ställa till med regeringskris och nyval om skattehöjningarna genomförs kan de ta med ro. Det finns knappast något stort väljarstöd för att Björn Wahlroos och hans bank ska slippa betala skatt eller att fortsätta låta flygresenärerna vara skattebefriade.