Färjestad tar inte lätt på minusresultatet, men väljer ändå att se positivt siffran eftersom det är avsevärd resultatförbättring gentemot säsongen 2013/14. Då gjorde klubben brakförlust på hela 5,4 miljoner kronor efter en turbulent säsong, som visserligen slutade med en finalplats. Men det blev stora omkostnader för att ta sig dit.

Säsongen 2014/15 blir det åter igen ett förlustresultat, nu på drygt 1,9 miljoner, men de gör samtidigt ett plusresultat i basverksamheten på 377 000 kronor. I höstas startade dock koncernen en omfattande omställningsprocess där bland annat sex personer varslades och flera anställda tilldelades nya arbetsuppgifter. Den förändringen är nu slutförd och kostade Färjestad BK 2,2 miljoner kronor att genomföra, vilket i sin tur skapar ett koncernresultat på minus 1 883 000 kronor före skatt för verksamhetsåret 2014/15.

Med tanke på omständigheterna med missat slutspel och stora förändringar i organisationen "köper" Färjestad bokslutet och det negativa resultatet.

– Det är ett fantastiskt bra resultat och genom en massiv omorganisation har vi skapat investeringskraft i vår kärnverksamhet: truppen, säger Stefan Larsson.

Hur mycket ökar ni budgeten med kring truppen?

– Vi satsar en handfull miljoner och det är en avsevärd höjning – men det gäller inte bara spelare, utan också personer runt truppen, säger Larsson.

Om Färjestad hade tagit sig till slutspel hade det eventuellt gått att redovisa ett resultat nära plusminus noll-strecket för verksamhetsåret.

– Tre matcher hade gjort en dramatisk skillnad, mot en och halv miljon. Vi landade lite under budget intäktsmässigt men var en av tre SHL-klubbar som ökade i publik och har en positiv publiktillströmning, trots att vi sportsligt gjorde en svag säsong. Nu gör vi en satsning på kärnverksamheten som ska bidra till ännu bättre resultat, konstaterar Larsson.

Under säsongen tecknade Svenska Ishockeyförbundet och SHL ett avtal med en rad olika punkter som måste infrias för att få spela i den högsta ligan, däribland ett eget kapital på fyra miljoner kronor.

Även om FBK har gjort minusresultat två år på raken uppfyller man kapitalkravet med råge.

– Vi har ett eget och synligt kapital på närmare 70 miljoner.

I kapitalet ingår Löfbergs Arena som ägs av Färjestad BK, som själva driver och utvecklar arenan.

Klubben intensifierar nu arbetet med att göra reformer i arenan och blickar bland annat mot Gavlerinken Arena som under säsongen invigde en skybar mitt på ena långsideläktaren där åskådare kan se matchen direkt från baren.

– Vi tittar på rad olika åtgärder och möjligheter, allt från ljus och bild till serveringsytor. Primärt finns det en tanke att göra ett större ingrepp och vi tycker Brynäs har skapat en spännande yta – men det kan bli en egen lösning som ser lite annorlunda ut.

Har ni tagit styrelsebeslut på att göra en skybar?

– Nej, men vi har avsatt medel och det finns ett projektinitiativ. Vi har inte kommit så långt att jag kan säga hur mycket kostar, men det är i så fall en investering på ett par miljoner.

Blir ombyggnationen av ska den stå klar till första nedsläpp på den nya säsongen.