Färjestad BK Hockeyallians satsning på flickor växer sig allt större. Årets upplaga av Girl Power Camp har samlat runt 100 deltagare, rekord, och har för första gången förlagts på två orter samtidigt.
I Kristinehamn och Filipstad kommer tjejer, från tio år och uppåt, att drillas i hockeykunskap under fyra intensiva dagar där Jan Ingman, Veronika Johansson, Jerry Lindgren, Ulf Karlsson och Erik Schönnberg är huvudledare.
Under de två första dagarna har lägret även finbesök i form av Danijela Rundqvist, 30, som är ett av svensk damhockeys största namn genom tiderna. Rundqvist har bland annat två OS-medaljer, silver och brons, tre SM-guld, fem EM-guld och ett ryskt mästerskapsguld på meritlistan. Dessutom vann hon det populära SVT-programmet Mästarnas mästare i våras.
Stockholmskan lämnade gladeligen sommarvärmen och klev in i den betydligt kyligare Björkhallen på torsdagskvällen.
– Det är alltid motiverande när man får vara med och hjälpa andra hockeytjejer, det är det jag brinner för, säger hon.
Med ”på köpet” finns även Danijela Rundqvists fästman Nils Ekman, 39, som är bland annat har fem NHL-säsonger på meritlistan och i dag är sportchef i Djurgårdens damer.
– Vi delar samma intresse och det är väldigt kul att kunna göra såna här saker och hjälpa andra, säger Rundqvist.
Hon inledde med att träna nybörjargruppen där vissa tjejer bara hade stått på skridskor några gånger tidigare.
– Det är jättekul att hjälpa dem. Det handlar mycket om att hitta balans på skridskorna och mycket lek.
• Vad är roligast med såna här utflykter?
– Det är att se tjejerna glädje på isen och att kunna hjälpa dem med smådetaljer, ge dem lite tips och råd och svara på deras frågor.
En som minst sagt såg glad under öppningsdagen är Ella Henningsson från Karlstad som till vardags spelar hockey i Forshaga IF. Sjuåringens ögon lyste.
– Det är väldigt bra, säger hon.
• Vad är bäst med hockey?
– Att åka fort.
Danijela Rundqvist hoppas att gästspelet på lägret i Värmland kan locka många tjejer att gå i hennes fotspår.
– Jag vill bidra med att vara en bra förebild och visa att allt är möjligt, att tjejerna kan känna igen sig i det jag har gjort och kanske uppnå samma sak. Jag föddes inte som hockeyspelare men såg till att bli det, säger 30-åringen som inledde hockeykarriären först som 13-åring.
• Hur har damhockeyn utvecklats sedan dess?
– Det är fler tjejer som börjar i tidig ålder, men alla klubbar i Sverige kan fortfarande hjälpas åt mer för att se till att fler tjejer får chansen att ta det första steget och prova på.
• Har deltagarna på lägret mest koll på din hockeykarriär eller att du vann Mästarnas mästare?
– De flesta tjejerna ser mig nog som Danijela som vann Mästarnas mästare snarare än den karriär som hockeyspelare jag har bakom mig.
• Vad betydde segern där för dig?
– Det har betytt mer uppmärksamhet och för mig personligen ser jag det som en chans att förmedla damhockeyn och att fler hockeytjejer får den respekt de förtjänar, säger Danijela Rundqvist som i dag fungerar som rekryteringsansvarig i Djurgården som spelar i Riksserien kommande säsong.