Under de fem senaste åren har Forshaga kommun fört statistik på antalet flygande mygg i Deje. Och när man gör årets sammanställning kan man se oväntat positiva resultat.
Trots gynnsam situation för myggen är årets siffror nämligen långt i från tidigare.
Toppnoteringen har hamnat på 1 144 stycken – för att jämföra med fjolåret då den siffran låg på 7 366.
– Och där vi har haft våra största bekymmer tidigare, vid Risätter, har det varit hur lugnt som helst. Toppnoteringen gjorde vi i skogen ute vid Valtorpstjärn, och det är ett område där inga gasolfällor funnits, berättar Urban Ledin, miljö- och byggchef i Forshaga kommun.
Några större anledningar till varför resultatet har blivit så positivt har kommunen inget svar på. Det kommer ekologen Britt-Marie Olsson djupare att gå in i när hon gör sin utvärdering till hösten. Där kommer hon att sammanställa informationen som hon får in via bland annat gasolfällor, vattenprover, slyröjningar och CDC- fällor.
– Vårt tillstånd är till och med den 31 augusti så det är två veckor kvar. Men som det ser ut nu ska det mycket till för att någon invasion ska komma. Älven är låg och områdena Pannkakan och Ådran är enbart lite fuktiga, säger hon.
Trots tillstånd för bekämpningsmedel så har inte kommunen använt sig av något sådant i år. Och lär alltså inte heller göra det.
Men man ser framgångsrika resultat i andra lösningar, som man menar är mer långsiktiga.
– Vi har i stället jobbat mycket med slyröjning för att öppna upp landskapet samt att vi investerat i gasolfällor, säger Urban Ledin.
Under torsdagen fick myggbekämparna i Deje celebert besök i form av miljö- och jordbruksutskottets ordförande Matilda Ernkrans (S).
– Jag har varit intresserad av att se hur de jobbar på plats. Och jag tycker att man har hittat metoder för en effektiv långtidsverkan som flera andra kommuner kan använda som exempel, säger hon.
Och fortsätter:
– Man kan känna en trygghet i att det finns ett strategiskt tänk och ett långsiktigt engagemang för att minska antalet översvämningsmygg. BTI behöver inte vara den främsta lösningen, säger hon.
Trots att myggperioden inte är över ännu så har kommunen redan börjat titta på åtgärder inför nästa sommar. Bland annat så kommer man tillsammans med Länsstyrelsen att ansöka om en koordinatortjänst som kan ta det övergripande ansvaret.
Man kommer också att under hösten anordna en röjsågsutbildning för arbetslösa ungdomar. Detta för att öka resurserna i de områden som anses vara av extra stort behov.