– Det har varit väldigt hektiskt denna sommar också, tyvärr, säger Lisa Lindblad, ordförande i Djurskyddet i Karlstad.

Under juni och juli fick Djurskyddet i Karlstad sammanlagt in runt 50 katter.

– Det är mestadels honor med ungar. Privatpersoner kanske inte reagerar lika starkt om de ser en ensam vuxen katt springa omkring men är det ungar inblandade hör de ofta av sig.

Hon berättar att det finns många olika anledningar till att folk överger sina katter men att det på sommaren ofta handlar om kattägarna som helt enkelt tröttnar.

– Vissa kanske inte orkar lämna in katten på ett kattpensionat när de åker på semester. Eller så köper man en kattunge och har i sommarstugan och sen när man ska hem tar man inte med den tillbaka.

Men lämnar man ett katt för att klara sig på egen hand så ska man veta om att den många gånger inte gör det.

– Katter som man har matat en hel sommar och som sedan släpps ut klarar sig inte själva. De fryser ihjäl, svälter ihjäl eller får skador av parasiter. Många tror att katter är ett vilddjur men de är ett husdjur.

Varje år kommer ungefär 150 nya katter kommer in till Djurskyddet i Karlstad. Djurskyddets djurhem i Norra Grava har tillstånd att ta emot upp till 47 katter, och ytterligare 45 katter får placeras i jourhem. Just nu är 40 respektive 35 av platserna fyllda.

– Vi behöver nästan alltid nya jourhem, så all hjälp vi kan få tas tacksamt emot. Vi vill också gärna att man hör av sig om man misstänker att det vandrar runt en hemlös katt någonstans.

Lisa Lindblad förklarar att det ofta använda begreppet sommarkatt inte ska ge sken av att problemet inte kvarstår på vintern.

– Egentligen är hemlösa katter ett problem året runt, men det blir mer synligt på sommaren. På vintern rör man sig inte ute lika mycket och katterna får inte heller lika mycket ungar då.