Det var förra veckan som Sverige­demokraterna satte upp en kampanj i Östermalms tunnelbanestation. Där bad man om ursäkt för den ”röra” som uppstått till följd av tiggeriet.

Kampanjen kritiserades hårt och revs ner efter bara ett dygn. Men enligt Anders Ahl, ordförande för SD Karlstad/Hammarö, har kampanjen misstolkats.

– Den är riktad mot regeringen och mot det påtvingade tiggeriet. Det står ju att det gäller ”forced begging”.

• Men hur ser du på risken att ni är med och piskar upp en hatstämning mot personer som tigger?

– Det är inte alls kampanjens mening och om det riktats våld mot någon så måste de personerna få stå till svars för det.

– Man måste vara noga med hur debatten förs och få en fördjupad diskussion så att det inte blir en hätsk stämning mot någon grupp eller person.

• Men är en reklamkampanj lämplig för en sådan diskussion?

– Jag tror att personer som står med båda fötterna på jorden inser att vi inte riktar oss mot hela gruppen utan mot det påtvingade tiggeriet.

• Hur vet du att det är organiserat?

– Kalla fakta på TV4 hade ett reportage om det där man använde dold kamera. Sen vet jag att det finns en norsk studie som säger att det inte är organiserat men där har de bara frågat och då blir ju svaret självklart nej.

Runar Filper, (SD) riksdags­ledamot från Värmland, menar att kampanjen i tunnelbanan gör att tiggerifrågan blir uppmärksammad och att Sverigedemokraterna är det enda partiet som riktigt ordentligt tar upp frågan om tiggeri i ljuset.

I Sunne har Sverigedemokraterna skrivit en motion om att i den lokala ordningsstadgan skriva in att det är förbjudet med tiggeri i Sunne.

– Det gick inte att genomföra det och jag tror att vi har försökt det i andra kommuner i Värmland också. Vi tycker att det ska vara förbjudet att tigga i Sverige, säger Runar Filper.

• Om det skulle bli ett förbud mot tiggeri i Sverige. Skulle inte det förvärra situationen för de som är fattiga och behöver tigga för att överleva?

– I Sverige har vi ett socialt skyddsnät som tar hand om de som behöver hjälp. Är det så att någon från något annat land vill komma hit och bosätta sig här så finns skyddsnätet även för dem. Det är den organiserade tiggeriverksamheten vi vill komma åt, säger Runar Filper.

Jonas Chongera lokal SD-politiker i Forshaga kommun.

– Vi kan inte stoppa folk från att tigga men det vi ser nu är att tiggeriet skapar problem. Vid deras läger blir det en misär, butiksägarna är inte glada att det sitter tiggare utanför deras dörrar, säger Jonas Chongera.

FAKTA:

Organiseringen en myt enligt norsk studie

• Enligt en norsk studie, som intervjuat över 1 200 EU-migranter i Oslo, Köpenhamn och Stockholm samt hjälporganisationer, är det organiserade tiggeriet i stor utsträckningen en myt. Organiseringen sker enligt studien främst inom de egna leden i form av att man hjälper varandra.

• Av de som tillfrågats i Stockholm uppgav tio att de fått betala för att få en plats att tigga på.

• Genomsnittsinkomsten för en tiggare i Stockholm var enligt studien 10 euro per dag, i Oslo 16 euro och i Köpenhamn 19 euro.

Källa: When poverty meets affluence – Migrants from Romania on the streets of Scandinavian capitals.