– Det känns spännande, nu får vi se hur det utvecklar sig, säger SJ:s vd Crister Fritzson.

Diskussionerna har pågått under två års tid – och under måndagen blev det verklighet.

VF passade på att följa med på premiärturen för X2000 från Karlstad till Oslo.

En premiär som på Centralstasjonen i Oslo kröntes med bandknytning, blåsorkester och tal från både norska och svenska representanter.

– Oftast brukar man ju klippa band vid sådana här evenemang, men vi gör tvärtom, vi knyter ihop dem i stället, säger Norges samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Och fortsätter:

– Det här är ett tecken på att vi stärkt våra förbindelser mellan Norge och Sverige. Vi får inte bara fler avgångar, utan det kommer att gå snabbare också.

Och SJ:s vd Crister Fritzson fyller i:

– Norge är Sveriges absolut viktigaste handelspartner. Det är viktigt att kunna erbjuda ett miljömässigt alternativ för de 1,4 miljoner affärsresenärer som pendlar mellan Stockholm och Oslo.

Fritzson var av förståeliga skäl nöjd med lanseringen av den nya tåglinjen. Framför allt då det visade sig att resan hem igen, den från Oslo till Stockholm, var fullsatt.

– Naturligtvis känns det väldigt bra en sådan här dag. Det är en lång planering som ligger bakom och det har varit vissa struligheter på vägen. Men det har funnits en dialog och ett samarbete med både departementet och Jernbaneverket som gjort det här möjligt.

Trots att endast startskottet har gått för den nya tåglinjen har SJ redan nu stora planer på gång.

Det berättar Petter Essén, affärschef på SJ.

– Till en början kommer vi att ha tre avgångar om dagen. Men går det bra så kommer vi att öka till åtminstone fyra, fem om dagen. Fast det blir nog tidigast om två år, säger han.

Men potential i att linjen ska kunna bli lika eftertraktad som X2000 är mellan Stockholm och Malmö, det tror inte Essén på. Där emellan går det 16 avgångar om dagen.

– Nej, det har vi inte tillräcklig kapacitet för med järnvägarna. Till Malmö åker 40 procent av affärsresenärerna tåg, här emellan är det i dag nio procent. Det är stor skillnad.

Punktligheten har länge varit ett dilemma. Kommer ni att klara av den även fast Värmlandsbanan är enkelspårig?

– Kapaciteten är sämre, såklart. Det räcker med att ett tåg blir försenat så hamnar alla i kläm. Men jobbar vi tillsammans, SJ, godstrafiken och Värmlandstrafik så kommer det att bli mycket mer stabilt.

Satsningen med det nya snabbtåget kommer att korta ned restiden mellan Stockholm och Oslo på totalt en och en halv timme. Det leder till att skillnaden för värmlänningarna blir på ungefär en halvtimme.