– Det finns en viss sårbarhet hos kommunerna i och med att de har ganska ansträngda budgetar att jobba utifrån, säger han.

Erik jobbar på Centrum för klimat och säkerhet på Karlstads universitet och har nyligen skrivit en licentiatavhandling. Den har sin inriktning mot varningssystem för översvämningar.

Han anser inte att det finns någon konkret lösning i översvämningsproblemet på kommunnivå utan att det handlar om planering av hela samhället.

– Man kan säga att det jobbas mycket med att kartlägga punkter som är sårbara och därmed minskar konsekvenserna. Men helt klart är vi mer sårbara nu än vad vi var för 50 år sedan, säger han.

Hur kommer det sig?

– Det har ju framför allt med klimatförändringarna och ökade nederbördsmängder att göra. Sedan har vi inte system som klarar av att stå emot så stora mängder vatten som kan komma numera.

En annan aspekt som till stor del leder till fler översvämningar är att antalet våtmarker och avrinningsområden minskat.

– Att kommunerna ska kunna lösa det här på en handvändning är att hoppas på för mycket. Men vi tror att vår forskning kan bredda perspektivet och att vi tillsammans kan lösa problemet på nationell nivå. För det måste göras.